Panouri solare Este incalzirea solara a apei o alternativa viabila pentru combustibil lichid, gaz sau electricitate?

Instalatia solara ar putea fi vazuta ca o alternativa dar instalatia trebuie foarte bine dimensionata si corectata cu un coeficient de siguranta. Din teste si calcule financiar-economice s-a acceptat instalatia solara ca un complement al unei instalatii conventionale, mai ales la o constructie existenta, al carei grad de izolare termica este redus. Chiar cu acest compromis si daca nu e soare in fiecare zi, energia solara colectata corect va asigura peste 60-70% din costurile combustibililor clasici.

Panouri solare Cat pot fi reduse costurile cu incalzirea apei menajere?

In perioada primavara-toamna costurile se pot reduce cu 100%, iar iarna cu peste 60%,in functie de dimensionare si consumuri.

Panouri solare Cat pot fi reduse costurile cu o instalatie completa solara ce ajuta si incalzirea spatiilor de locuit?

Costurile in acest caz se pot reduce cu 70%, in cazul in care instalatia este bine dimensionata si izolatia casei este facuta corespunzator.

Panouri solare Cat de mult timp imi trebuie sa-mi recuperez investitia?

Timpul de recuperare al investitiei este diferit in functie de complexitatea, tipul echipamentului folosit, cantitatea de apa calda sau caldura, cat si de zona unde este instalat, dar o estimare de circa 1,5-2,5 ani este normala. Considerand ca o asemenea investitie functioneaza peste 20 de ani cu cheltuieli de exploatare apropiate de zero, implementarea unei astfel de sistem este absolut rentabila.

Panouri solare Instalatiile de incalzire solara functioneaza si iarna?

Da. Datorita constructiei colectoarelor, temperatura exterioara nu influenteaza functionarea instalatiei, ea va produce apa calda absorbind radiatia solara in orice anotimp. Desigur, iarna ziua fiind mai scurta perioada de insolatie zilnica este mai mica, dar se calculeaza necesarul de panouri astfel incat sa se asigure in acumulatorul termic o temperatura de 50-65°C. Pentru instalatiile ce functioneaza iarna se folosesc circuite duble de racire, cel exterior fiind o solutie anti inghet.

Panouri solare Apa se incalzeste si in zilele cu nori?

Da. Insa cu o putere mai redusa. In cazul zilelor innourate, ploioase etc, este necesara o suplimentare de energie, care poate fi electrica, de la centrala existenta sau de la o pompa de caldura adiacent montata.

Panouri solare Pot sa folosesc un incalzitor de apa solara cu sistemul meu existent de incalzire a apei?

In mod normal da. Instalatia solara se conecteaza la instalatia existenta de incalzire, iar daca nu se poate se monteaza un tanc solar si va avea rol de preincalzitor pentru tancul existent.

Panouri solare Se pot monta colectoarele pe orice acoperis? Unde se monteaza instalatia? Suporta acoperisul greutatea acesteia?

Panourile solare se monteaza pe acoperis, inspre sud sau sud- vest (sau intr-un loc in care sa fie soare cat mai mult timp din zi), la un unghi de aprox. 45 grade sau vertical acolo unde se poate. Greutatea panourilor este mica (cateva zeci de kilograme) sau medie (in cazul instalatiilor cu rezervor integrat).

Panouri solare Cum pot sa protejez sistemul la temperaturi sub zero?

La sistemele folosite numai vara se va goli instalatia de apa inaintea primului inghet. La instalatiile complexe, utilizate si iarna se foloseste apa sau glycol in circuitul solar, caldura fiind transferata printr-un schimbator de caldura apei din tancul solar. Exista si altfel de protectii la inghet, automate sau circulatia comandata (electronic) pe perioada inghetului,dar toate aceste variante sunt mai scumpe.

Panouri solare Exista pericol de foc al colectoarelor la temperaturi mari?

Nu exista nici un pericol de incendiu la aceste echipamente.

Panouri solare La ce temperatura poate ajunge apa incalzita solar?

Apa incalzita solar poate ajunge in zile de vara insorite la peste 80° C.

Panouri solare Ce intretinere este necesara pentru instalatia de incalzire solara?

Daca instalatia este montata corespunzator, nu este nevoie de intretinere. La sistemele compacte de generare apa calda (primavara-toamna), inainte de aparitia temperaturilor sub zero grade Celsius se scoate apa din instalatie. La sistemele complexe ce functioneaza cu autoprotectie sau cu antigel, nu este nevoie de golire pe timp de iarna.

Panouri solare Se poate folosi o astfel de instalatie pentru aplicatii mari cum ar fi hoteluri, scoli, spitale etc?

Da,se pot folosi cu succes echipamentele solare pentru aplicatiile mai sus mentionate.

Panouri solare Se poate incalzi piscina cu sistem solar?

Da, sistemul este larg aplicat si se realizeaza usor.

Panouri solare Care tipuri de colectoare sunt mai eficiente?

Colectoarele cu tuburi vidate sunt cu aproximativ 30% mai eficiente pentru aceeasi suprafata colectoare fata de cele plane. Se pot folosi in aplicatiile unde spatiul de pe acoperis este insuficient pentru montarea colectoarelor plane.

Panouri solare Este soare suficient in zona unde locuiesc ca sa se justifice investitia intr-o instalatie de incalzire solara?

Romania se afla in zona europeana B de insorire, iar zona de sud este plasata in cea mai buna zona de insorire a Romaniei. Instalatia solara poate produce apa calda si chiar caldura necesara incalzirii locuintei, in functie de proiectare. Uzual se folosesc instalatiile solare la incazirea apei menajere sau a piscinei. Pentru obtinerea unei eficiente sporite a unui echipament solar, un rol important il joaca modul in care este construita casa (expunere sudica, zona de vanturi , dar mai ales modul in care este realizata izolatia termica a constructiei).

Panouri solare Care este principiul de functionare al instalatiei?

Agentul termic din circuitul primar incalzit de panourile solare transmite caldura apei din acumulatorul termic. De aici caldura este transferata la nevoie pentru a incalzi apa calda menajera, locuinta, direct sau prin schimbatoare de caldura. Automatizarea este asigurata de un controller ce porneste automat instalatia in functie de diferenta de temperatura dintre colectoarele solare si tancul acumulator de energie sau in cazul in care nu este soare controlerul porneste incalzirea electrica (sau alta) a apei pentru completarea diferentei de temperatura.

Panouri solare Ce temperatura asigura instalatia?

Agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C. Temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 95°C. Prin urmare, apa calda menajera poate fi furnizata la 75-85°C pe timp de vara si la 45-75°C pe timp de iarna(in functie de programare).

Panouri solare Se poate utiliza instalatia solara la incalzirea apei din piscina?

Da. Surplusul de caldura pe care il asigura instalatia poate fi folosit astfel. Din proiectare se va dimensiona astfel instalatia incat surplusul de caldura sa incalzeasca apa piscinei, dupa ce a fost asigurata o cantitate suficienta de apa calda pentru uzul menajer. Se poate ca alternativa mai ieftina incalzirea apei din piscine cu instalatie separata, numai de vara.

Panouri solare Care este durata normala de utilizare a instalatiei?

Instalatia are preconizata o durata medie de viata de peste 20 ani, deoarece nu are nici un fel de uzuri in afara de cateva componente mecanice (ex. pompa, robineti).